Genetisk begreber

Generelt er alle mutationer afvigelse fra natur fuglen (Grøn).

Recessive

Mutationen er vigende. Fuglen skal have mutationen på begge gener før det kan ses, d.v.s. at fuglen skal arve mutationen fra begge forældre. Hvis den kun har mutationen på et gen kaldes det en split fugl, eks. Grøn / blå. 

Dominant

Mutationen vil altid være visuelt synlig. Man navn giver det enkelt faktor ef. dominant eller dobbelt faktor (ef. eller df.). Man kan ikke se forskel på om det er en ef. dominant eller df. dominant fugl.

Ufuldstændig dominant

Som Dominant, men her er der også muligt at se forskel på ef. fugle og df. fugle.

Kønsbunden

Mutationen sidder på en kønsbundne gen, her blive rvi lidt mere teknisk. 
Hanner’s gener er X X og hunner’s gener er X Y (X genet kan bære mutationen, mens Y genet er “tomt”) – inden du stormer ind til konen og fortæller om det “tomme gen” hos hunner, skal du vide at det er modsat hos mennesker).

Hanner skal have mutationen på begge gener (som recessive) for at mutationen er synlig. Mens hunner (der kun har 1 X gen) kun skal have det 1 gang for at det er synligt.  

(af en eller anden teknisk grund, er langt de fleste Kønsbundne mutationer “Recessive Kønsbundne” som ovenstående eksempel, men der findes også eksempel på Dominant Kønsbunden ved Gouldsamadiner)

Allele
Er 2 forskellige mutationer der sidder på samme gen. Når de bliver sat sammen giver det en ”mellem farve”.

Eks. Rødhovedet Dværgpapegøjer
Dark Eye Clear (på dansk Sortøjet gul) og Ino (Lutino), her får man en ”mellem farve, en Næsten gul fugl med sorte øjne (DarkEyeClearIno). Navngivningen er de 2 mutations navne sat sammen uden mellemrum.

Eks. Undulater: ”Tex.ClearboddyLutino”

Crossover
Er når mutationen springer sammen (eller fra hinanden).

Ud fra de mutationer vi arbejder med (så vidt vi ved), sker det kun for Kønsbundne mutationer.Navngivningen er de 2 mutations navne sat sammen med bindestreg,

eks. ”Opalin-Isabel” for ”Undulater ”i denne eksempel har vi en 1.0 Undulat der er split til Isabel og Opalin (Grøn / isabel / opalin) ” sat sammen med tilfældig hun (i dette eksempel Grøn) ”Normalt” vil regne stykket se således ud:

Forældre:
1.0 Lysegrøn / opalin / isabel
0.1 Lysegrøn

Unger:
25 %   1.0 Lysegrøn / isabel
25 %   1.0 Lysegrøn / opalin
25 %   0.1 Isabel Lysegrøn
25 %   0.1 Opalin Lysegrøn

MEN da der er mulighed for Crossover er resultatet

Unger:
1.0 Lysegrøn (Crossover, sprunget fra hinanden)
1.0 Lysegrøn / isabel 
1.0 Lysegrøn / opalin 
1.0 ”Lysegrøn / isabel / opalin (Crossover, samlet)
0.1 Grøn (Crossover, sprunget fra hinanden)
0.1 Isabel Lysegrøn 
0.1 Opalin Lysegrøn 
0.1 Opalin-Isabel ”(Crossover, samlet)

Procent fordelingen er fjernet i dette regne stykke, for nogle mutationer sker dette tit (eks. Undulater Opalin og Isabel). Mens Rosenhovedet dværgpapegøjer (Amerikansk isabel og Lutino er chancen for Crossover kun på 2.75 % !). Hvis chancen for Crossover er stor (mutationerne samles) er det en tilsvarende % chance for at mutationerne springer fra hinanden igen. 

Under de enkelte mutationer er beskrevet om CrossOver er medtaget (vi medtager kun Crossover vi kender % satsen for). Hvis man har fået en Crossover fugl kan disse godt indgå som forældre i den “Genetiske lommeregner”.